Olağandışı Bir Portal
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Olağandışı Bir Portal

Sıkıntınızı geçirecek herşey burada...
 
AnasayfaAnasayfa  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 RPG/RP/FRP Nedir ?

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Devil
Admin
Devil


Mesaj Sayısı : 49
Kayıt tarihi : 04/02/07

RPG/RP/FRP Nedir ? Empty
MesajKonu: RPG/RP/FRP Nedir ?   RPG/RP/FRP Nedir ? Icon_minitimeSalı Şub. 06, 2007 12:22 am

FRP Nedir? [Hiç Bilmeyenler için]
Okumak istemeyenler, ve ingilizcesi olanlar tanıtım oyununu test edebilirler.

Kısaltmanın açılımı "Fantastik Rol Yapma"dır. FRP, malzemesini çoğunlukla hayal gücü oluşturan bir masaüstü (board ve ya kağıt-kalem) oyunudur. Başka deyişlerle; doğaçlama sözlü tiyatro, doğaçlama hikaye yazma/anlatma veya evcilik/kovboyculuk.

FRP çocukken oynadığımız hayal etmeye dayalı oyunların derinleştirilmiş, sabit kurallar getirilmiş halidir. Böylece oyuncular mızıkçılık yapamaz. FRPyi çocuk oyunu değil yetişkin oyunu yapan ayrıntılı kural setleri olmasıdır.

Bir hikaye anlatıcısı vardır. Bu kişiye "Zindancı Başı" (DM)denir. Bu kişi kısaca bir bilgisayar oyununda yapay zekanın yaptığı işi yapar. Yani oyuncuların içinde bulunduğu evrenin her şeyini şekillendirir.

Oyuncular ise, hikaye içinde yer alan kendi karekterlerinin olaylara nasıl tepki vereceklerini anlatırlar.

Oyunun içinde geçtiği evrene uygun bir kural seti şeçilir. Her türlü evren için kural setleri vardır ama hepsini Türkiye'de bulmak zordur.

[Bilenlere ise biraz daha bilgi ama Kurallısı] FRP Nedir?
FRP'de denen Fantasy Role Playing,yani Fantastik Rol Yapma Oyunudur.Oyundaki amaç eğlenmektir başta.Sonraki ise rol yapmaktır.Sakın oyunu bir Diablo ile karıştırmayın.Çayıra çıkıp ork kestiğiniz bir oyun değil bu&Oyuncuların istedikleri her şeyi yapma,her şeyi düşünme özgürlükleri var.Ama oynattığı karakterin kapasitesi ve kişiliğini aşmamak şartıyla.Mesela bir Barbar Fireball büyüsünü yapamayacağı gibi Büyücü de Great Sword kullanamaz.Ve tabii karakterin kişiliği,mesela bir paladin(iyiliğin koruyucuları,şovalyeler)asla bir goblinle anlaşma yapmaz,hatta goblin gördüğü yerde kılıcını çekerek,(paladinler gözüpek ve cesurdurlar,görevleri uğruna canlarını feda etmekten kaçınmazlar)goblin grubu kaç kişi olursa olsun saldırır.Fakat bir düzenbaz(hele ki buçukluksa!ki en sevdiğim classlardan biridir) goblinlerle bedava olmak şartıyla bir akşam yemeği bile yer!(genellikle buçukluk/düzenbaz karakterlerin başına komik olaylar gelir,oyunda çok daha fazla eğlenmek için bir düzenbaz şarttır)Örneklerde uzar gider,ama mantığı anlamışsınızdır.Zaten bütün class(sınıf-mesela yukarıdaki düzenbaz bir sınıftır.)ların kişilik özelliklerini anlatacağım o bölüme gelindiğinde.

Bu oyun nasıl oynanır?
Bu oyunu oynamak için en az 2 kişiye ihtiyaç var.1 DM ----- >Hemen açalım.DM açılım olarak Dungeon Master yani Zindan Efendisi demek.DM in görevi senaryoya bağlı kalarak oyunu yönetmek.Ama çok önemli bir husus var ki çok fazla senaryoya bağlı kalmamak o da. Oyuncuları kısıtlamadan oynanacak oyun her zaman daha iyidir.Bunun için de DM in biraz doğaçlama yeteneğine sahip olması gerek.Oyunu yönetmekten kasıt da oyunda oyuncuların karşısına çıkacak karakterleri oynatmak,(yani onların rolünü DM alıyor)düşmanlarla savaşırken düşmanların yerine yazma ve karakterlerin aldıkları hasarları(Savaşta belli hasarlar alacaksınız tabii ve bazı büyülerin etkileri de çeşitli özelliklerinizi eksiltecek,mesela bir büyü güç özelliğinizi düşürürse düşmana silahınızla vereceğiniz hasar miktarı düşer.Büyü etkileri kalıcı değildir hatta çok kısa sürerler diyebiliriz.Bazıları da varki çok uzun sürer.Neyse asıl konuya dönelim.)Karakter kağıdına yazar ve düşmanların aldıkları hasarları hesaplar bir yere not alır.Hesaplamalar bazen çok uzun sürebilir.Bu yüzden bir hesap makinesine(ya da bizim Hakan arkadaşımız gibi canlı bir hesap makinesına )ihtiyacınız olabilir.Hesaplamalar için DM e yardım edecek birileri olursa çok iyi olur.Bir oyuncu DM e bu konuda yardımcı olabilir.Oyunun aksiyonu düşmemiş olur.-----(en az ! Hatta 1 kişiyle oynanan oyunlardan pek hayır gelmez 3 kişi makbuldür)1 Oyuncu.Oyuncu sayısı ne kadar fazla olursa o kadar iyidir.Ama çok da fazla olmaması gerekir.Fazla oyuncu sayısı DM in kafasını çorbaya çevirebilir.Söylediğim gibi 3 oyuncu en iyisidir.Oyuncuların görevi ise rol yapmaktır.Oyuncular öncelikle oynatmak istedikleri karakterleri seçerler.Bu karakter senaryoda mevcuttur.Bu karakterlerden birisini seçmelidirler.Oyuncular kendi yarattıkları bir karakterle oynamamalıdırlar (RP ye göre değişebilir).Yeteneklerini ve özelliklerini tabii yine oyuncu ayarlayacak ama karakterin geçmişinin DM tarafından yazılması senaryoda olacak sürpriz olayları da beraberinde getirir ki mesela hapisten kaçan bir hırsız vardır ve hapse girmesini de en iyi arkadaşı sağlamıştır.Onunla karşılaşma sahnesi oyunun senaryosuna müthiş bir katkı sağlar.Ha bu geçmişi karakter yazıp DM e verir ve DM de bunu senaryoya uydurur ama baştan tüm kurgusu yapılmış bir senaryo her zaman iyidir.Yani oyunun sonu bir yerlere varmalı ortalıkta dolaşıp ork kesmemeli oyuncular bir yerden sonra.Ve oyuncular da haritada her istedikleri yere gitmemeliler.Bunun için DM bazı şeyler uydurur ki zaten oyuncuların bir görevleri varsa oyuncular görevin gösterdiği yolda yürüyecekleri için bu genellikle sorun olmaz sanıyorum.Oyunun temellerini de anlattık şimdi basit kurallara geçmeden önce oyunu oynamak için nelere ihtiyacınız var bir göz atalım.

Oyunda neler lazım ?

Kendi karakteriniz başta hazır olcak bir kere , sonra rolünüz geldikçe yazmalısınız ki RP kopmasın. Bazı RP ler de kurallara göre oynamak lazım (İşte o anlarda DM ler geliyor). Bazıları ise bağımsız olabilir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://eglenceportali.yetkin-forum.com
 
RPG/RP/FRP Nedir ?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Olağandışı Bir Portal :: Sizin Köşeniz :: Rp Diyarı-
Buraya geçin: